HomeArchitecturetessellated picket eaves most sensible kengo kuma's neighborhood plaza in higashikawa

tessellated picket eaves most sensible kengo kuma’s neighborhood plaza in higashikawa

Published on

spot_img


Higashikawa Town Community Plaza in hokkaido

 

Kengo Kuma and Associates (KKAA) has completed the eye-catching design for the Higashikawa Town Community Plaza in the central portion of Hokkaido, Japan, where its satellite office resides. The tessellated building, with its large wooden eaves seemingly moving updward, serves as a space for interaction between elderly people, for wellbeing, and for child care. ‘We strived to create a new public structure that can be enjoyed and loved by people of all ages with a tender ambiance,’ notes the architecture studio. 

kengo kuma sculpts tessellated wooden eaves for higashikawa community plaza in japan
all images © Kotaro Imada

 

 

a playful material mix by kengo kuma and associates

 

The Higashikawa Town Community Plaza by Kengo Kuma and his team (see more here) particularly captivates Hokkaido’s townpeople with its simple yet playful material palette; two wood-paneled eave variations (one light, one darker) steadily complement the glazed facades before turning a corner, where the building takes on a all-white appearance, with fewer openings. Moreover, the center faces Mount Asahi-dake, a symbol of the Daisetsuzan Volcanic Group of mountains, a pleasant vista for visitors. 

kengo kuma sculpts tessellated wooden eaves for higashikawa community plaza in japan
Higashikawa Town Community Plaza by Kengo Kuma

 

 

blue, yellow, and green meet flowing lines of light

 


Japanese larch and Sakhalin fir which are representative trees of Hokkaido are extensively used on the inside and outside of the Community Plaza center, providing a structure and offering texture and coloring that blend in with the nature of Higashikawa.
 Meanwhile, stepping inside, Kengo Kuma combined blue, yellow and greens taken from the rivers, forests, and mountains of the surrounding nature, coating each element of the interiors — namely the children’s play area. Along the ceilings, flowing lines of lights, inspired by the large starry skies of Hokkaido, suspend gently, imbuing each space with a gentle glow. 

kengo kuma sculpts tessellated wooden eaves for higashikawa community plaza in japan
large wood-paneled eaves take on a tessellated form

kengo kuma sculpts tessellated wooden eaves for higashikawa community plaza in japan
a gentle mix of materiality and transparency at the Higashikawa center



Source link

Latest articles

Kofa Kindergarten: A Wooded area of Gentle and Shadow

KOFA KINDERGARTEN is a school renovation project located in 1st Zhuxiang Road Futian District,...

Changsha Meixihu Global Tradition and Artwork Centre

Project location Address:Mei Xi Hu Lu, Yuelu Qu, Changsha Shi, Hunan Sheng, China CULTURAL CENTER CHANGSHA SHI, CHINA Architects: Zaha...

Conservatory development rules: Do you want them?

Conservatries offer a great way to add space, bring your garden into your...

Studios Structure Designs an Eco-Pleasant College

As is now commonly recognized, the most environmentally conscious building is one that...

More like this

Kofa Kindergarten: A Wooded area of Gentle and Shadow

KOFA KINDERGARTEN is a school renovation project located in 1st Zhuxiang Road Futian District,...

Changsha Meixihu Global Tradition and Artwork Centre

Project location Address:Mei Xi Hu Lu, Yuelu Qu, Changsha Shi, Hunan Sheng, China CULTURAL CENTER CHANGSHA SHI, CHINA Architects: Zaha...

Conservatory development rules: Do you want them?

Conservatries offer a great way to add space, bring your garden into your...