HomeArchitecturemariko mori's sculptural yuputira home is an ode to limitless house in...

mariko mori’s sculptural yuputira home is an ode to limitless house in japan

Published on

spot_img


mariko mori delves into her poetic design for yuputira house

 

Yuputira House is the brainchild and first architectural endeavor of Japanese artist Mariko Mori. Built along the shores of Miyako Island and designed as her private residence, the coral-shaped and pure white concrete volume is an ode to the site’s oceanic charm and Mori’s transcendental style. Sweeping curves, pristine rooms, and ample daylight combine to create a sense of endlessness and ‘a space of contemplation‘, the artist tells designboom. A labor of love, Yuputira House was completed jointly with local practice Ring Architects and Japanese craftsmen. 

 

Working across various mediums — from video and photography to installations and performance pieces — the artist combines elements of pop culture, religion, and technology to explore universal and fantastical themes. Her early works took off with depictions of herself as a cyborg or alien-like figure in urban settings, challenging stereotypes of Japanese women. Mori incorporated religious imagery as her art evolved and even portrayed herself as a Buddhist goddess in interactive installations like ‘Nirvana’ and ‘Dream Temple’. Her later projects delve into ancient cultures and astrophysical concepts, exploring themes of spirituality, interconnectedness, and the cosmic cycle of life. Read our full interview with Mariko Mori, who takes us on a visual and spiritual tour of her fascinating Yuputira House. 

mariko mori on yuputira house, her coral-shaped residence in coastal japan
image © Yoshihiro Makino / Trunk Archive

 

 

interview with the japanese artist

 

designboom (DB): What was the inspiration behind Yuputira House, and how did Miyako Island’s natural surroundings impact or play a role in the design?

 

Mariko Mori (MM): The inspiration behind Yuputira House was about wanting to design a space for contemplation — one that complements the natural environment and surroundings. The form comes from the round stone of white coral found by the shore at Miyako Island. I was very much inspired the first time I saw these natural coral stones in 2003. That year, a friend invited me to make a drawing in front of the ocean. After spending fourteen years visiting and creating work on the island, I realized that it was my dream to have my own cocoon-like space that harmonizes with and evokes a oneness with nature. So it’s really two elements that make up the design of the house: feeling connected and at one with nature but at the same time, experiencing a sense of inner space and peace.

mariko mori on yuputira house, her coral-shaped residence in coastal japan
image © Yoshihiro Makino / Trunk Archive

 

 

DB: And how does your unique artistic style — which combines surrealism, futurism, and spiritualism — reflect in Yuputira House? 

 

MM: The stairs’ design features a technique similar to a work I produced in 2003 called Wave UFO, which incorporates opalescent, acrylic stairs. This time, I wanted the form to be more natural-looking as if leaves were emerging from the stem-like staircase. My goal was to create a space that feels like it’s naturally grown, honoring the tropical fauna of Miyako Island. I used organic shapes and created the feeling of being sheltered inside a cave. I also wanted to remind myself that I, too, am nature. This was the guiding principle in the design, and I tried to convey this through my design. When I meditate, I often feel like there’s infinite space ‘within’— as if there is no limitation. This simulates a feeling of endlessness — of infinite space. The room has no corners — it’s all curved, reinforcing that sense of infinity.

mariko mori on yuputira house, her coral-shaped residence in coastal japan
image © Yoshihiro Makino / Trunk Archive

 

 

DB: Can you give us a mental tour of the other spaces and elements that make up the residence? What emotions or atmospheres do you wish to evoke throughout? 

 

MM: The main entrance looks like a carved scoop. The door has two dichroic-coated glass circles that emit light. Upon entering, one notices a ring of light in the ceiling, a reminder of the concept of oneness throughout the house. Most guests like to go upstairs to discover the vast space first. But there is a tea ceremony room on the ground floor with a dichroic steppingstone that transforms colors depending on the angle from which one views them. The entrance here is relatively small; one almost has to crawl inside. It is a tradition for guests to leave everything behind while entering the tea room–and experience a sense of oneness during the tea ceremony. Instead of admiring a scroll that sometimes hangs in tea rooms, guests will be seeing an entire wall of windows that offers an exquisite view of the turquoise-colored ocean.

 

Walking on the floating steps of the staircase recreates the feeling of ascending toward the sky. I wanted to reflect that feeling in the interior by creating steps resembling weightless clouds that take you up to heaven, toward a bright skylight. At the top, one finds quite a large open space with a massive wall to wall window that opens to the ocean. Enveloped by the sight, smell and sounds of the ocean, this is where I create my drawings. I specifically designed the window to face a family of rocks, which is, in a way, similar to a zen rock garden. These are very significant rocks; I feel they are more powerful than my being — as if I belong to them. The ocean is so vast that one cannot really grasp it; however, these rocks help one ground and center oneself. These rocks are a crucial element because I communicate moment to moment.

mariko mori on yuputira house, her coral-shaped residence in coastal japan
image © Yoshihiro Makino / Trunk Archive

 

 

There’s another room dedicated to my calligraphy; the windows face East but with an angle that allows a delicate light fall onto the desk. This is a smaller room; it’s quite cozy. On the first floor there is a bedroom, master bedroom, and an open kitchen-dining area. The kitchen-dining room faces North, which has a very interesting view of the shore landscape. One can see several different beaches from that side. Because it’s facing North, the light is always quite stable, but the winds are strong. I designed the house according to the sun’s movement, and according to the wind because the North side succumbs to strong currents. That’s the reason the shape of the building curves from the top, to reduce the wind pressure when it hits the house; the architectural form reflects and respects the natural phenomena of the environment.

mariko mori on yuputira house, her coral-shaped residence in coastal japan
image © Yoshihiro Makino / Trunk Archive

 

 

DB: Having created such a transcendental design, how would you describe your collaboration with Ring Architects? How did your visions and approaches align? 

 

MM: I was introduced to a structural engineer by Toyo Ito and conducted a survey of the site, as this was my first architecture project. It took five years to design with my studio’s architect, Stuart Huggan, who helped me extensively in the process. As for construction, this phase started as a collaboration with Ring Architects and ASAHI BUILDING-WALL, who contributed a great deal. Only with their support was I able to build Yuputira! The company uses a new technology of a torus structure with wires that get concrete poured over them. Craftsmanship was also very important; one person spent months sculpting the exterior into a very smooth surface to precisely follow our 3D model. It wasn’t only a collaboration with architects but also a great effort with locals, the construction team, and artisans. It feels like I am in a mother’s womb when I am inside this house because it is full of love; for me, it has this joyful spirit.





Source link

Latest articles

Kofa Kindergarten: A Wooded area of Gentle and Shadow

KOFA KINDERGARTEN is a school renovation project located in 1st Zhuxiang Road Futian District,...

Changsha Meixihu Global Tradition and Artwork Centre

Project location Address:Mei Xi Hu Lu, Yuelu Qu, Changsha Shi, Hunan Sheng, China CULTURAL CENTER CHANGSHA SHI, CHINA Architects: Zaha...

Conservatory development rules: Do you want them?

Conservatries offer a great way to add space, bring your garden into your...

Studios Structure Designs an Eco-Pleasant College

As is now commonly recognized, the most environmentally conscious building is one that...

More like this

Kofa Kindergarten: A Wooded area of Gentle and Shadow

KOFA KINDERGARTEN is a school renovation project located in 1st Zhuxiang Road Futian District,...

Changsha Meixihu Global Tradition and Artwork Centre

Project location Address:Mei Xi Hu Lu, Yuelu Qu, Changsha Shi, Hunan Sheng, China CULTURAL CENTER CHANGSHA SHI, CHINA Architects: Zaha...

Conservatory development rules: Do you want them?

Conservatries offer a great way to add space, bring your garden into your...