HomeInterior DesignClutch Some Popcorn for an Administrative center Excursion of SandBox Motion pictures

Clutch Some Popcorn for an Administrative center Excursion of SandBox Motion pictures

Published on

spot_img


When it comes to post-pandemic workplaces, in-office movie theaters are a rare find. But for Sandbox Films, which recently unveiled its new digs in Manhattan’s Flatiron District, a 22-seat screening room is far more than an office amenity—it’s essential to the work done day in and out by the company’s creatives. With this in mind, the designers at Civilian ensured the space stood out, aesthetically and functionally. “It has state-of-the-art sound quality and so much technological fire power, but we had to take great care to ensure the experience felt seamless and completely immersive,” says Civilian cofounder Ksenia Kagner of the Art Deco-inspired screening room. “It feels like the creative center of gravity for the space.”

Furnished with custom, fully reclining seats by CINEAK, which include built-in table lights designed by Civilian and Lambert et Fils, the Dolby Atmos screening room offers an elevated movie-watching experience. Sound engineers were consulted to create an immersive environment with sound equipment, acoustic dampers and reverberators concealed behind chocolate colored stretched wool and walnut panels. As for lighting, overhead sconces and foot-lighting allow the space to serve multiple functions, from public screenings to private editing sessions.

An Office Design That Leans into Hospitality and Residential Elements 

But the journey doesn’t end there. Given that the Sandbox Films staff have the option to work remote, Civilian was tasked with creating a 4,200-square-foot office that prioritized comfort and collaboration. “We designed the office to support the creative labor that goes into filmmaking and ensure the team got the most out of the time spent in the office,” says Kagner. “It was less about making it livable, but rather making the act of labor feel dignified.” With nods to early European movie houses, the office, which is housed within a 1920s Neo-Gothic skyscraper, weaves together a rich tapestry of vintage furnishes and custom pieces, creating a cozy, and slightly quirky, atmosphere.

“Researching historic precedents is an important part of our process for all of our projects, not just for material and stylistic inspiration but to understand how the use of space evolves over time,” shares Kagner. “The interwar period was when cinema design really came into its own as an art form with the rise of the mass-market film industry and introduction of synchronized sound. In New York we have the legacy of large-scale gilded movie palaces, which provided some inspiration.” Specifically, Civilian explored the aesthetics of movie houses in Amsterdam and the Bio Capitol cinema in Stockholm. “It’s a place that you might go hang out, whether or not you are coming  to watch a movie,” he continues, “those were qualities that we wanted to bring to Sandbox Films.”

As a non-profit documentary company focusing on making inclusive, science-centered films, the Sandbox Films office also doubles as an event space with an active roster of screenings, as well as a residency program for independent filmmakers. “Sandbox was founded to tell more artful and inclusive stories about science and celebrate filmmakers working in a genre that has historically been overlooked,” says the company’s founding director Greg Boustead. “[The space] thoughtfully carries through these values, giving us an office, a modern-day salon and a gathering place to build community and mentor early-career filmmakers.”

Inside the Sandbox Films Office in Manhattan 

The curved reception desk in Sandbox FilmsThe curved reception desk in Sandbox Films
The reception area is anchored by a large round laminate and stone-topped bar and custom oak storage cabinets. Marquee lights have been added to the building’s existing beams.
A brown velvet couch in the lounge at Sandbox FilmsA brown velvet couch in the lounge at Sandbox Films
The centerpiece of the seating area is a custom, curved double-sided velvet sofa. Designed by Civilian to suit the proportions of the intimate, triangular space, the forms of the sofa reference the work of Pierre Chareau. The piece has been upholstered in a mix of Kvadrat’s Cuba cotton velour and Elle curled bouclé textiles from Kvadrat.
A view into a conference roomA view into a conference roomA view into a conference room
View from reception into the conference room partitioned by customized mint green acoustic sliding glass doors.
A curved conference table with a small indentA curved conference table with a small indent
A detailed view of the custom meeting table.
A view of the conference roomA view of the conference room
The table combines a solid ash frame and high-gloss curved lacquer work surface conceals power sources and maximizes surface area, surrounded by vintage Tobia Scarpa Sling Chairs.
A work station in Sandbox FilmsA work station in Sandbox Films
The communal workspace with custom sit-stand workstations and white oak divider panels topped with a stone sill to receive the client’s collection of plants. Custom oak millwork throughout.
Two plush chairs near a blue wallTwo plush chairs near a blue wall
The seating area’s custom stone-topped periwinkle credenza and a pair of vintage Milo Boughman swivel chairs upholstered in Kvadrat textile. Rug by Merida. A white oak paneled wall wraps the exterior of the screening room showcasing lit film-poster frames highlighting Sandbox’s body of work.
A screening room in Sandbox FilmsA screening room in Sandbox Films
Rising up three tiers, the 22-seat screening room is furnished with customized fully reclining periwinkle blue screening room seats by CINEAK. The seating features custom built-in table lights Civilian designed in collaboration with Lambert et Fils.



Source link

Latest articles

Kofa Kindergarten: A Wooded area of Gentle and Shadow

KOFA KINDERGARTEN is a school renovation project located in 1st Zhuxiang Road Futian District,...

Changsha Meixihu Global Tradition and Artwork Centre

Project location Address:Mei Xi Hu Lu, Yuelu Qu, Changsha Shi, Hunan Sheng, China CULTURAL CENTER CHANGSHA SHI, CHINA Architects: Zaha...

Conservatory development rules: Do you want them?

Conservatries offer a great way to add space, bring your garden into your...

Studios Structure Designs an Eco-Pleasant College

As is now commonly recognized, the most environmentally conscious building is one that...

More like this

Kofa Kindergarten: A Wooded area of Gentle and Shadow

KOFA KINDERGARTEN is a school renovation project located in 1st Zhuxiang Road Futian District,...

Changsha Meixihu Global Tradition and Artwork Centre

Project location Address:Mei Xi Hu Lu, Yuelu Qu, Changsha Shi, Hunan Sheng, China CULTURAL CENTER CHANGSHA SHI, CHINA Architects: Zaha...

Conservatory development rules: Do you want them?

Conservatries offer a great way to add space, bring your garden into your...